Forbrukslån til bryllup – dine muligheter

For mange av oss omtales bryllupet som ”den store dagen”. Kake, kjærlighet, venner og familie er bare noen av ingrediensene som hører med når to mennesker gir hverandre sitt etterlengtede ”ja”. Men det er mange ting som skal fikses før kirkeklokkene ringer og blomsterbuketten havner i fanget på en av de (u)heldige bryllupspikene. Det er én ting som virkelig havner i fokus når man planlegger et bryllup: penger. For mange, og da spesielt kvinner, er finansieringen sekundær når et bryllup skal planlegges. Man har altså en tanke om hvordan ting skal se ut og foregå, og så får det koste hva det koste vil. Ofte ender bryllupet opp med å koste en god del penger.

Hva koster et bryllup?

Før du bekymrer deg for om du egentlig har nok oppsparte midler til å finansiere bryllupet, så gjelder det å finne ut hva ting koster. Hvis man googler ”Hva koster et bryllup?” får man en haug med subjektive svar fra mennesker som ikke har mye annet å komme med enn prislappen på sitt eget bryllup, noe som i utgangspunktet ikke gir mye verdi.

La meg si det sånn: et bryllup koster det du vil det skal koste. Men det finnes noen kalkyler som er ganske gode til å regne ut hvor mye regningen ender på etter et norsk bryllup. Det er vanlig å anta at hver gjest koster mellom 800 og 1000 norske kroner i mat og drikke. Et gjesteantall på 50 vil da bety en totalkostnad på mellom 40,000 og 50,000 kroner. Fotografering av bryllupsbilder koster mellom 1500-3000 kroner alt etter hvilken fotograf du velger og hvor mange timer du booker vedkommende.

Ting som leie av lokale, band/artist, bryllupsreise, kleskjøp og bryllupsringer varierer i så stor grad at det ikke ligger noen verdi i å anslå en pris på dette i en artikkel som denne. Totalpakken virker for de aller fleste nordmenn å ligge på mellom 80,000 og 150,000 kroner. Dinside: Bryllup på budsjett

Lån penger uten sikkerhet

Prislappen på rundt hundre tusen norske kroner setter nok mange nordmenn ut av spill. Til tross for at bryllup er noe man planlegger et stykke frem i tid, så hører det til sjeldenhetene at man kan sette av flerfoldige tusen kroner hver måned for å spare til giftemålet. Hvis man klarer å sette av 2500 kroner per person hver måned, altså 5000 totalt i husholdningen, vil man etter ti måneder ha spart opp 50,000 kroner. Det er sånn cirka halvparten av hva et normalt norsk bryllup koster. Med andre ord: det er en lang vei å gå for å spare opp hva man trenger.

Løsningen ligger i et usikret lån. Forbrukslån, også kalt ”lån uten sikkerhet” eller ”forbrukerlån”, tilbys av en rekke norske banker til privatpersoner som har akutt behov for finansiering i hverdagen. Sammen med kredittkort, som for øvrig har en skyhøy rente dersom du ikke nedbetaler beløpet innenfor den gebyrfrie perioden, er forbrukslån den eneste muligheten til å finansiere et bryllup. Banken gir deg nemlig lov til å bruke pengene du får utbetalt på akkurat det du ønsker, og det blir forespeilet en nedbetalingsplan som du umiddelbart kan ta stilling til om du klarer å håndtere.

Det fine med et forbrukslån er at man kan nedbetale det over en så lang periode som man ønsker. Du har kanskje sett disse ”lånekalkulatorene” rundt omkring på nettet? De består av to variabler: én for å bestemme lånebeløpet og én for å bestemme nedbetalingstiden. Mange av forbruksbankene som tilbyr forbrukslån har slike kalkulatorer lagt ut på sine nettsider.

Da får du nemlig en oversikt over hvor mye penger du kommer til å måtte tilbakebetale hver måned i en spesifikk tidsperiode. Det gjør det lettere å planlegge de økonomiske framtidsutsiktene.

Tre tips for å gjøre bryllupsfeiringen billigere

Selv om det kan være både lett og gunstig å ta opp forbrukslån når man skal arrangere bryllup, så er det alltid av prinsipp negativt å låne penger. Og man skal i hvert fall prøve å minimere lånebeløpet i så stor grad som overhodet mulig. Derfor lagde jeg denne ”tre-trinnsguiden” til hvordan du kan gjøre bryllupet billigere.

1. Sett opp budsjett

Planlegging er et viktig nøkkelord for folk som skal gifte seg. Hvis dere i samråd klarer å planlegge antall gjester, hvor dere skal ta brudebilde, hvor bryllupsferden går og hva som skal serveres, så klarer dere også å gjennomføre den ”kjedelige” økonomiske planleggingen. Del budsjettet inn i mange forskjellige budsjettposter som:

– Invitasjonskort
– Fotograf
– Mat
– Alkoholholdige drikkevarer
– Alkoholfrie drikkevarer
– Bryllupsreise
– Leie av lokalet
– Og mye mer.

Desto flere underposter du legger til i budsjettet, jo lettere vil det være å allokere eventuelle budsjettøkninger eller budsjettkutt fra post til post.

2. Bryllupsreise eller bryllup – hva prioriteres?

Det kan være veldig greit å skjemme seg bort enten på bryllupsdagen eller i uken etterpå. Og hvis du er litt kreativ, så klarer du utmerket å finne på måter hvor du kan gjøre både bryllupsreisen og bryllupet billigere. Mitt råd er at det ene faktisk bør gå litt på bekostning av det andre – spesielt hvis du tenker å ta opp forbrukslån for å finansiere det.

Et overforbruk av lånte penger kan slå veldig hardt tilbake senere hvis man ikke klarer å betjene lånet hurtig slik at man slipper at renters rente utvikler seg. Med dagens konkurranse i flybransjen kan man helt fint finne noen veldig billige storbyferier i Europa. Man trenger nemlig ikke dra til Maldivene for å få en fin bryllupsreise.

3. Minimer kostnadene ved forbrukslånet
Det er to måter du kan gjøre lånet billigere på:

– Spar opp nok midler til at forbrukerlånet skal være så lavt som mulig. Hvis dere for eksempel klarer å kun låne halve summen, så skal du fort se at det blir mye lettere å betale ned.
– Betal lånet tilbake så kjapt som mulig. På grunn av en ganske høy effektiv rente er det dyrt å ha slike lån utestående i en lengre periode. Du bør alltid strebe for å betale ned forbrukslån så kjapt som mulig. Tenk på dette når du skreddersyr terminbeløpene dine.

Avslutningsvis vil jeg bare minne om at du ikke trenger å se bort fra bryllupsdrømmen til tross for manglende penger. Det kan kanskje sitte litt langt inne for mange å låne penger som kun brukes til én dags feiring, men med et forholdsvis beskjedent lånebeløp og kjapp nedbetaling vil det neppe påvirke privatøkonomien deres i særlig stor grad.

Author: Hannelores